Το anakata.gr χρησιμοποιεί cookies για την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων, την παροχή λειτουργιών κοινωνικών μέσων και την ανάλυση της επισκεψιμότητάς του. Επίσης, κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση του anakata.gr στους συνεργάτες κοινωνικών μέσων, διαφήμισης και αναλύσεων και ειδκότερα στην google.

ΑΝΑΚΑΤΑ
0
0
0
s2sdefault

Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε το 2008 και αφορά στο πως έβλεπαν οι επιστήμονες της IBM την ζωή μας στο μέλλον. Συγκεκριμένα προσδιορίζουν 5 «νέες» τεχνολογίες που αλλάζουν την καθημερινότητα των ανθρώπων.

Ο αναγνώστης μπορεί να διαπιστώσει ότι μερικές από αυτές βρίσκονται ήδη σε πλήρη εξέλιξη. Εννοείται όχι σε ευρεία εφαρμογή αλλά δεν απέχουμε και πολλά χρόνια από αυτήν. Όμως το άρθρο γράφτηκε το 2008!

Έτσι θα είναι η ζωή μας στο μέλλον

Πέντε τεχνολογίες που θα αλλάξουν δραματικά τον κόσμο όπως τον ξέρουμε σήμερα έρχονται στην επόμενη πενταετία. Προετοιμαστείτε... 

Το πεπρωμένο φυγείν αδύνατον

Μια από τις μεγαλύτερες επιθυμίες του ανθρώπου διαχρονικά ήταν η δυνατότητα να προβλέψει το μέλλον. Στην ανάγκη αυτή βασίστηκαν οι θρησκείες, διάφοροι απατεώνες με... κληρονομικό χάρισμα, οι αστρολόγοι, τα μέντιουμ, συγγραφείς όπως ο Τζωρτζ  Όργουελ, αλλά και καλλιτέχνες όπως ο David Bowie. Με λιγότερο κατανοητά κίνητρα από όλους τους προηγούμενους, λίγο πριν το τέλος του χρόνου, η IBM μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας διεθνώς, έδωσε στη δημοσιότητα μία λίστα με πέντε καινοτόμες εφευρέσεις που θα αλλάξουν τον τρόπο ζωής μας όπως τον γνωρίζουμε μέχρι σήμερα. Η λίστα παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον για τους techno-freaks, προκαλεί απορία στον πολύ κόσμο και δίνει λαβές για σενάρια στους συνωμοσιολογους.

1461870023560Πρώτη στη λίστα είναι η ευρεία διάδοση της φωτοβολταϊκής τεχνολογίας. Φθηνά πάνελς θα τυπώνονται οπουδήποτε. Από στέγες, παράθυρα, κινητά τηλέφωνα, αυτοκίνητα και ρούχα, μέχρι τα χρώματα, την άσφαλτο και τα πεζοδρόμια. Θα δώσει τη δυνατότητα ενεργειακής επάρκειας σε όλο τον κόσμο (ή τουλάχιστον σε όσους μπορούν να έχουν πρόσβαση στη νέα και φθηνή τεχνολογία), θα μειώσει τις εκπομπές CO2 και θα μειώσει την εξάρτηση των οικονομιών μας από τις γνωστές μορφές ενέργειας.

Η δεύτερη στη λίστα τεχνολογία είναι πιο «εξωτική».  Κάθε άνθρωπος θα έχει μια γενετική «κρυστάλλινη σφαίρα», που θα βασίζεται στο DNA του και θα δίνει τη δυνατότητα να προβλέπει την εξέλιξη της υγείας του. Θα είναι επίσης φθηνή  και θα δίνει τη δυνατότητα πρόληψης για αποφυγή γνωστών ασθενειών, αυξάνοντας πιθανόν το προσδόκιμο ζωής και δημιουργώντας νέα ερωτήματα σχετικά με τον υπερπληθυσμό.

cas clean air system saves even the future life of the firefighters1

Πιο κατανοητή είναι η τρίτη στη σειρά τεχνολογία που θα επιτρέπει στους χρήστες του διαδικτύου να «σερφάρουν» χρησιμοποιώντας τη φωνή τους για να δίνουν εντολές στους υπολογιστές. Πρόκειται για μια τεχνολογία υπαρκτή ακόμη και σήμερα, που απλά αναμένεται να βελτιωθεί, μειώνοντας το κόστος εξοπλισμού για Η/Υ και δίνοντας πρόσβαση σε πολύ περισσότερο κόσμο που δεν γνωρίζει να γράφει και δυστυχώς αποτελεί πλειοψηφία σε αρκετά μέρη του πλανήτη.

F0110H British Airways Business Life Future Travellers by Justin Metz aac1a06a 5eb3 415b 9ad9 6634d4d0c91b

Βγαλμένη από low budget ταινία science fiction είναι η επόμενη τεχνολογία που αφορά τους προσωπικούς βοηθούς για τα ψώνια. Το όνομα ξεγελώ αλλά πρόκειται για ηλεκτρονικούς πωλητές, που θα δίνουν τη δυνατότητα στους πελάτες να ψωνίζουν χωρίς να χρειάζεται να δοκιμάσουν όλα τα ρούχα ή να αμφιβάλουν για το αν τους ταιριάζουν καθώς θα μπορούν να βλέπουν ψηφιακές αναπαραστάσεις του εαυτού τους. Οι χιλιάδες χαμένες θέσεις εργασίας είναι ένα από τα πιο προφανή συμπεράσματα.

Η τελευταία αλλά ενδεχομένως και πιο αμφιλεγόμενη τεχνολογία αφορά την επέκταση «φυσικής μνήμης» του ανθρώπου. Φορητές συσκευές θα αποθηκεύουν δεδομένα που μας είναι χρήσιμα και έτσι δεν θα ξεχνάμε τίποτα. Μικρόφωνα, κάμερες και scanners θα καταγράφουν κάθε μας κίνηση απλοποιώντας (όπως λέει η IBM) την καθημερινότητά μας. Ο αντίλογος είναι προφανής.

lifeintheuniverse

VS

Απορίες...

Η IBM κατάρτισε τη συγκεκριμένη λίστα βασιζόμενη στην ήδη υπάρχουσα αλλά όχι ευρέως διαδεδομένη τεχνολογία. Δεν βασίστηκε στη μεταφυσική για να προβλέψει το μέλλον αλλά στη λογική συνέχεια όσων ήδη ζούμε. Η υιοθέτηση των νέων τεχνολογιών θα αλλάξει πράγματι τη ζωή μας. Θα την κάνει πιο εύκολη και σίγουρα πιο προβλέψιμη. Για καλύτερη δεν είμαι σίγουρος. Εσείς;

πρόκεται γιά άρθρο του Σταμάτη Ζαχαρού στο capital.gr στις 23/12/2008