Το anakata.gr χρησιμοποιεί cookies για την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων, την παροχή λειτουργιών κοινωνικών μέσων και την ανάλυση της επισκεψιμότητάς του. Επίσης, κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση του anakata.gr στους συνεργάτες κοινωνικών μέσων, διαφήμισης και αναλύσεων και ειδκότερα στην google.

ΑΝΑΚΑΤΑ
0
0
0
s2smodern

Σε ένα δάσος στο νότιο Småland, στη νότια Σουηδία, υπάρχει μια μικρή καμπίνα του 1800 που μπορείτε να νοικιάσετε από την Airbnb.

Η καμπίνα είναι μερικώς θαμμένη στο έδαφος με την οροφή σχεδόν να είναι στο ίδιο επίπεδο με το έδαφος, γεγονός που την καθιστά σχεδόν αόρατη. Αυτός ο τύπος κατοικίας είναι γνωστός ως “backstuga” στη Σουηδία, που σημαίνει “εξοχικό σπίτι”. Δεν είναι πολύ συνηθισμένο σήμερα, αλλά πίσω στον 17ο και 18ο αιώνα, μερικοί από τους φτωχότερους ανθρώπους της χώρας ζούσαν σε κάτι τέτοιο.

stuga4

Πολλοί backstugas είχαν μόνο ένα δωμάτιο και συχνά κατασκευάζονταν σε μια πλαγιά. Είχε τρεις τοίχους από ξύλο, ενώ ο λόφος ήταν ο πίσω και τέταρτος τοίχος του σπιτιού. Αυτό το στυλ δομής ήταν κοινό στη νότια και νοτιοδυτική Σουηδία, όπου το ξύλο ήταν ακριβό. Οι άνθρωποι που ζούσαν σε αυτές τις κατοικίες ονομάζονταν backstugusittare. Ήταν σχεδόν πάντα πολύ φτωχοί που ζούσαν συνήθως σε κάποια ξένη ιδιοκτησία προσφέροντας τις υπηρεσίες τους, κάνοντας προσωρινές δουλειές ή χειροτεχνίες. Μερικές φορές ο γαιοκτήμονας τους άφηνε να χρησιμοποιούν ένα μικρό αγροτεμάχιο για να καλλιεργήσουν πατάτες ή άλλα λαχανικά.

stuga2

Τέτοιες κατοικίες ήταν συνήθως χτισμένες σε αγροτεμάχια που ήταν άχρηστα για καλλιέργεια ή σε γη του χωριού ή της κοινότητας. Οι backstugusittare δεν κατέβαλαν ποτέ φόρους και, ως εκ τούτου, η κυβέρνηση δεν τους συμπαθούσε και πολύ. Οι καιροί άλλαξαν και καθώς η κοινωνική κατάσταση των backstugusittare βελτιώθηκε, πολλά από αυτά τα σπίτια εγκαταλείφθηκαν. Ορισμένα διατηρούνται σήμερα στο Åsle έξω από το Falköping.

stuga3stuga4stuga5stuga6stuga7stuga8