Το anakata.gr χρησιμοποιεί cookies για την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων, την παροχή λειτουργιών κοινωνικών μέσων και την ανάλυση της επισκεψιμότητάς του. Επίσης, κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση του anakata.gr στους συνεργάτες κοινωνικών μέσων, διαφήμισης και αναλύσεων και ειδκότερα στην google.

ΑΝΑΚΑΤΑ
0
0
0
s2sdefault

Λοιπόν, για να ανακαλύψεις τον Παράδεισο δεν χρειάζεται να ψάξεις πολύ.

Πας στην Κρήτη (αν δεν βρίσκεσαι ήδη εκεί), μπαίνεις στο καραβάκι από τον Μακρύ Γιαλό και ξεκινάς για Κουφονήσι.

nisaki 11

Το Κουφονήσι ή Λεύκη είναι ένα μικρό νησί του Λιβυκού πελάγους, 3.5 μίλα νότια του Ακρωτηρίου Γούδουρα και 10 μίλια νοτιοανατολικά του Μακρύγιαλου. Το νησί έχει μήκος περίπου 6km, 5.5 km πλάτος και καταλαμβάνει έκταση 5.25 km². Το Κουφονήσι είναι το μεγαλύτερο νησί ενός συμπλέγματος 5 νησιών: Κουφονήσι, Μακρουλό, Στρογγυλό, Τράχηλα και Μάρμαρα.  Το όνομα "Λεύκη" απόδίδεται στην λευκή ανταύγεια των ασβεστόλιθων και της μάργας, ενώ το σημερινό όνομα, Κουφονήσι, λέγεται ότι οφείλεται στα πολλά κοιλώματα και τις σπηλιές που έχουν δημιουργηθεί από την θάλασσα και τη βροχή, σμιλεύοντας τα μαλακά πετρώματα. Η πιο ισχυρή εκδοχή όμως θέλει το όνομα να έρχεται από τα πολλά "κουφά" στο νησί, δηλαδή τα ποντίκια. Το νησί δεν κατοικείται σήμερα, αλλά είναι γεμάτο από ερείπια ανθρώπινης δραστηριότητας που αρχίζει από τους Πρωτομινωικούς χρόνους και φθάνουν μέχρι τα μεταβυζαντινά χρόνια. Οι ντόπιοι αρέσκονται να αποκαλούν το Κουφονήσι τους ως την Δήλο της Κρήτης, λόγω των σημαντικών αρχαιοτήτων που έχουν βρεθεί.

 

Μια σταλιά Γης, ένα νησάκι εξωτικό και συνάμα αινιγματικό, με τη δική του πινελιά στο παρελθόν της ιστορίας, που σε ταξιδεύει σε άλλες εποχές, πιο όμορφες.
nisaki 01
Φτάνοντας.. μαγεύεσαι.

Ένα νησάκι πνιγμένο στους αμμόλοφους που καταλήγουν σε ακρογιαλιές με κρυσταλλένια γαλαζοπράσινα νερά.
nisaki 02
Και όχι μια και δυο.. Συνολικά 36 μαγευτικές παραλίες με ψιλή άσπρη και χρυσή άμμο και πεντακάθαρα γαλαζοπράσινα νερά έχει το Κουφονήσι! Ένας παράδεισος τσέπης!
nisaki 03
Μπορεί να μην κατοικείται σήμερα, είναι όμως γεμάτο από ερείπια ανθρώπινης δραστηριότητος, που αρχίζουν από τους Πρωτομινωικούς χρόνους και φθάνουν μέχρι τα μεταβυζαντινά χρόνια.
nisaki 05

Στο μέσο περίπου των νοτιοανατολικών ακτών του Κουφονησίου και σε ύψος 75 μέτρων βρέθηκε ένας Ρωμαϊκός ναός ο οποίος δυστυχώς έχει υποστεί εξοντωτική λεηλασία από τη λατόμευσή του (το 1920) για να κατασκευασθεί ο τεράστιος φάρος σε απόσταση λίγων μέτρων.

nisaki 12
Οι ντόπιοι αρέσκονται να αποκαλούν το Κουφονήσι, Δήλο της Κρήτης, λόγω των σημαντικών αρχαιοτήτων που έχουν βρεθεί. Μεταξύ αυτών και τα ερείπια της Ρωμαϊκής πόλης που κάποτε άκμασε εδώ και εξαρτιόταν από το εμπόριο της πορφύρας, το κοχυλιού που έδινε το κόκκινο χρώμα στα πολυτελή ρούχα της εποχής.
nisaki 06
Το νησάκι που λέγονταν και Λεύκη, ήταν κάποτε το κέντρο της διαμάχης ανάμεσα στην αρχαία Ιεράπυτνα και την αρχαία Ίτανο. Όλοι το ήθελαν αυτό το μικροσκοπικό εξωτικό νησάκι και τελικά κατέληξε στην Ίτανο.
nisaki 07
Αν βουτάτε με μάσκα ακόμα καλύτερα.. Στην παραλία Καμαρέλλες, δίπλα στο αρχαίο θέατρο και τα Ρωμαϊκά κτίρια, θα δείτε τμήματα από κίονες μέσα στη θάλασσα!
nisaki 08
Νότια της παραλίας σχηματίζονται δύο εντυπωσιακές καμάρες που δίνουν το όνομά τους στην παραλία. Κατά μία εκδοχή το σημερινό του όνομα το νησί το πήρε από αυτές ακριβώς τις καμάρες..
nisaki 09

nisaki 10